Designer - Charles & Ray Eames

Charles & Ray Eames
Charles Eames, născut în 1907 în St. Louis, Missouri, a studiat arhitectura la Universitatea Washington din St. Louis și a proiectat o serie de case și biserici în colaborare cu diverși parteneri. Lucrarea sa a atras atenția lui Eliel Saarinen, care i-a oferit o bursă la Academia de Artă Cranbrook din Michigan în 1938. În 1940, el și Eero Saarinen au câștigat primul premiu în „Concursul de proiectare industrială pentru cele 21 de republici americane” - cunoscut și el sub denumirea de „Design organic în mobilier pentru casă” - organizat de Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York. În același an, Eames a fost numit șef al departamentului de proiectare industrială la Cranbrook.

Ray Eames s-a născut ca Bernice Alexandra Kaiser în Sacramento, California, în 1912. A urmat colegiul Bennett din Millbrook, New York, și și-a continuat studiile în pictură la Școala de arte frumoase Hans Hofmann până în 1937. În acest an și-a expus lucrarea în prima expoziție a grupului american de artiști abstracti de la Riverside Museum din New York. A urmat matricula la Cranbrook Academy of Art în 1940.

Charles și Ray Eames s-au căsătorit în 1941 și s-au mutat la Los Angeles, unde împreună au început să experimenteze tehnici pentru modelarea tridimensională a placajului. Scopul era de a crea scaune confortabile care să fie accesibile. Cu toate acestea, războiul le-a întrerupt activitatea, iar Charles și Ray au apelat în schimb la proiectarea și dezvoltarea șlepurilor picioarelor din placaj, care au fost fabricate în cantități mari pentru Marina SUA. În 1946, și-au expus design-urile de mobilier experimental la MoMA. Compania Herman Miller din Zeeland, Michigan, a început ulterior să producă mobilă Eames. Charles și Ray au participat la competiția „Mobilă cu costuri reduse” din 1948 la MoMA și au construit casa Eames în 1949 ca reședință privată. În plus față de activitatea lor în designul și arhitectura mobilierului, aceștia și-au îndreptat regulat mâna către design grafic, fotografie, film și expoziție.

În 1957, Vitra a semnat un contract de licență cu Herman Miller și a început să producă proiectele Eameses pentru Europa și Orientul Mijlociu. Charles și Ray Eames au avut o influență profundă și de durată asupra Vitrei. A fost întâlnirea cu munca lor care a impulsionat începuturile companiei ca producător de mobilă. Cu toate acestea, nu doar produsele lui Charles și Ray Eames au lăsat amprenta asupra Vitra. Chiar și astăzi, filozofia lor de design continuă să modeleze în mod semnificativ valorile, orientarea și obiectivele companiei.

Această influență seminală este reflectată cel mai clar în întrebarea care se pune întotdeauna la Vitra atunci când iau decizii importante de proiectare: Ce ar spune Charles și Ray? Pe parcursul vieții lor comune, cuplul a dat răspunsurile lor în timpul călătoriilor în Europa și în returul vizitelor în California. De la moartea lui Charles (1978) și Ray (1988), Vitra a rămas în strânsă legătură cu familia Eames, care conduce acum Oficiul Eames, cu privire la toate aspectele referitoare la păstrarea, dezvoltarea ulterioară și producerea desenelor Eames. Vitra este singurul producător autorizat de produse Eames pentru Europa și Orientul Mijlociu. Când dețineți un produs Eames realizat de Vitra, știți că acesta este un original.

Mobila de Charles și Ray Eames a fost o piatră de temelie a colecției Vitra Design Museum încă de la începuturile sale. O parte majoră a obiectelor din moșia cuplului a fost primită în 1988. După prezentarea expoziției „Opera lui Charles și Ray Eames” în 1997/98, Vitra Design Museum deține acum o retrospectivă cuprinzătoare asupra activității de viață a cuplului în 2017 / 18 intitulat „An Eames Celebration”, împărțit în patru expoziții paralele în campusul Vitra din Weil am Rhein. Pentru a marca ocazia, Vitra Design Museum a publicat „Eames Furniture Sourcebook” și „Eames Essential: Words & Imagini".

.