Menu

Ghid de achizitionare scaune de bucatarie



Indiferent daca sunt folosite pentru a lua un mic dejun rapid sau pentru o intalnire la cina cu toata familia si prietenii, scaunele de la bucatarie trebuie sa fie confortabile si sa reziste cat mai bine la uzura. Prin urmare, cumparati scaune bucatarie bune de prima data!

Confort + stil + durabilitate

Cand cumparam scaune de bucatarie, este evident ca cei mai multi dintre noi ne uitam in primul rand cum arata scaunul, dupa care incepem sa ne punem problema daca sunt confortabile si suficient de solide. Dar gasirea unui echilibru intre confort, stil si durabilitate in spatiul destinat pentru luarea mesei, reprezinta o necesitate.

In primul rand in alegerea unui scaun de bucatarie trebuie sa tineti cont de stilul de amenajare al locuintei si bucatariei dumneavoastra. Pentru ca aceste piese de mobilier sunt folosite zilnic este de asemenea important ca ele sa fie rezistente si usor de intretinut.

Scaunele care sunt dificil de curatat se vor uza rapid si vor arata neplacut. Desigur bugetul este un alt factor care va influenteaza achizitia. Retineti ca cele mai scumpe scaune bucatarie nu sunt neaparat si cele care vor arata perfect dupa o anumita perioada de timp.

Fiecare persoana are gusturi personale si un stil aparte, iar acest lucru se reflecta cu prisosinta in modul in care alegem sa amenajam casa. Din fericire exista o multime de categorii de scaune bucatarie din care puteti alege pentru a va completa stilul si pentru a avea bucataria cocheta si practica la care visati.

Stil

Indiferent daca alegeti scaune de bucatarie contemporante sau modele mai traditionale, exista cateva reguli de baza pe care trebuie sa le aveti in vedere:

  • Pentru un aspect formal al bucatariei optati pentru scaune inalte. Retineti ca scaunele cu spatar sustin si mai mult spatiul vizual.

  • Pentru bucatariile mici in care vreti sa creati senzatia de spatiu suficient si sa evitati aglomerarea vizuala, uitati-va mai degraba dupa scaune cu spatar jos.

  • Pentru un stil relaxant, alegeti scaunele cu spatar mai putin inalt. Sunt mai practice intr-o bucatarie si mai potrivite pentru copii.

  • Pentru un aspect traditional si rustic, luati in considerare scaunele din lemn sau ratan care se potrivesc minunat cu mobilierul tip vintage. Scaunele din lemn si cele metalice sunt mai degraba preferate pentru zonele de dining industriale, in timp ce modelele din plastic arata minunat in bucatariile foarte moderne.

  • Finisajul unui scaun influenteaza foarte mult starea de spirit dintr-o bucatarie. Astfel finisajele mai inchise, fie din lemn sau din plastic, tind sa para mai serioase, formale si apasatoare, in timp ce scaunele in culori calde tind sa lumineze mai mult si sa dea senzatia de spatiu extins. Totusi, daca aveti copii mici veti dori probabil sa optati pentru culori mai inchise care sa mascheze murdaria.

  • Vreti sa cumparati in acelasi timp masa si scaune bucatarie? Una din cele mai frecvente intrebari din acest punct de vedere este daca sa alegeti un set sau mai degraba sa mergeti pe un stil diversificat. Seturile de mese bucatarie cu scaune vor arata mult mai bine decat mobilierul selectionat din mai multe stiluri. Nu in ultimul rand un set de scaune-masa face ca spatiul mic din bucatarie sa fie mai bine gandit.

Confort

Cand cumparati scaune bucatarie nu va gaditi doar la confortul dumneavoastra, ci la confortul tuturor celor care le vor folosi de obicei. Urmatoarele sfaturi va pot ajuta in acest sens.

scaun bucatarie


  • Proportii potrivite

In mod ideal scaunul ar trebui sa aiba minim 45 -55 cm latime, sa fie suficient de lat pentru a sustine bine coapsele celui mai inalt membru al familiei si sa aiba o inaltime de 45- 48 cm.

  • Moale sau tare

Daca obisnuiti sa luati pauza la pranz si sa va relaxati in scaunul de bucatarie, cel mai probabil veti inclina spre un model ferm (tapitat sau impletit).

  • Cu brate sau fara

Daca obisnuiti sa stati la masa o perioada lunga de timp, atunci un scaun cu brate va fi mai confortabil. Dar daca spatiul din bucatarie este unul restrans, iar mesele tind sa fie mai mult pe fuga, atunci puteti renunta linistit la brate.

  • Spatarul

Ceea ce se potriveste unei persoane, s-ar putea sa fie inconfortabil pentru altcineva. De aceea, trebuie sa va ganditi bine daca sa mergeti pe varianta unui scaun inalt sau jos. In mod ideal, spatarul trebuie sa urmeze curbura naturala a spatelui.

  • Usor de mutat

Este preferabil sa aveti scaune de bucatarie pe care sa le puteti muta usor in jurul mesei si chiar in casa (daca scaunele vor avea dubla utilizare - si in bucatarie si in camera de zi de exemplu).

Scaunele cu spatar decupat sunt utile pentru inlaturarea aglomerarii vizuale si ofera suport potrivit pentru spate. Modelele usoare din plastic asigura o aderenta buna si sunt utile mai ales daca aveti copii sau animale de companie. Scaunele cu spatar plin sunt in general mai dificil de manevrat.

Durabilitate

Din punct de vedere al rezistentei in timp exista cativa factori care pot influenta decizia de achizitie.

  • Cat de usor se curata? Scaunele de bucatarie trebuie sa fie durabile si usor de curatat/ intretinut - chiar daca sunt din piele sau imitatie de piele (folositi produse speciale de curatare si protectie). Materialul tapiteriei va poate influenta starea de spirit. Metalul adauga stralucire si luminozitate. Ratanul are ceva din alura tropicala. Lemnul confera o senzatie calda si organica. Desigur fiecare material vine cu propriul set de instructiuni de intretinere. Daca aveti animale de companie sau copii, scaunele dumneavoastra de bucatarie sunt in pericol de a fi extrem de solicitate. In acest caz alegeti modelele care nu sunt tapitate sau cele cu tesatura minima, pentru ca sunt mai usor de curatat. Pielea arata bine si e relativ usor de intretinut. Petele pot fi sterse cu usurinta.

  • Scaunele au huse care se pot detasa pentru a fi spalate? Daca alegeti scaune de bucatarie acoperite cu material textil, atunci husele sunt foarte practice pentru ca pot fi usor curatate in masina de spalat. In plus, va puteti permite sa alegeti culori deschise si luminoase, chiar daca aveti copii mici.

  • Verificati calitatea spumei folosite in cazul scaunului tapitat. Spuma cu densitate scazuta se aplatizeaza in timp, dar scaunele de calitate superioara rezista mai bine si sunt mai confortabile.

  • Scaunele din tesatura impletita se pot deteriora rapid daca nu sunt bine realizate. Daca producatorul acorda atentie modului de fixare a materialului de rama scaunului atunci produsul va rezista mai bine impotriva uzurii.

  • In cazul scaunelor din lemn, verificati cu atentie punctele de imbinare. Unul din avantajele scaunelor din lemn este variatia de culori, granulatia, nodurile - fiecare piesa este cu adevarat unica. Lemnul isi poate schimba nuanta in timp dar este un material natural extrem de rezistent si cald. Murdaria trebuie indepartata cu promptitudine pentru a evita formarea petelor.

  • Pentru asigurarea calitatii, scaunele de bucatarie trebuie sa stea ferm, sa nu se roteasca sau sa fie dezechilibrate.

  • Structura stabila. Indiferent de materialul din care sunt fabricate, scaunele trebuie sa fie stabile si sa sustina bine greutatea. De altfel, unul din criteriile dupa care puteti selectiona scaune bucatarie pe site-ul exquisitemob.ro este greutatea suportata.

masa bucatarie

Scaune recomandate