Menu

Importanța ergonomiei în cazul scaunelor pentru birou



Ergonomia este disciplina care studiază proiectarea locurilor de muncă, a instrumentelor și a sarcinilor pentru a le adapta la caracteristicile fiziologice, anatomice și psihologice ale lucrătorilor. Ergonomia încearcă să optimizeze relația om-instrument-mediu pentru a asigura o performanță mai bună la locul de muncă. Din acest motiv, la locurile de muncă trebuie să existe mobilier de birou din care să facă parte și scaunele ergonomice.

Scaunele de birou ergonomice trebuie să se adapteze pe deplin la lucrător și să-l ajute să-și îndeplinească sarcinile. Din ce în ce mai multe companii sau antreprenori optează pentru un mobilier de birou complet ergonomic datorită rezultatelor bune.

Lucrul într-un birou implică și o serie de afecțiuni, atât la coloana vertebrală, cât și la spate, brațe sau picioare. Cele mai multe dureri de spate nu se datorează căderilor, ci sunt rezultatul unor leziuni lente și constante cauzate de-a lungul timpului de o poziție sedentară și artificial prelungită. Prin urmare, pentru a evita o agravare a acestora, este esențial să aveți un scaun de birou ergonomic care să favorizeze o poziție confortabilă și sănătoasă în același timp.

Având în vedere varietatea de scaune ergonomice de birou disponibile în prezent pe exquisitemob.ro, vom analiza în acest articol atributele pe care trebuie să le îndeplinească un scaun ca să evite tensiunea în partea inferioară a spatelui, coloanei vertebrale și membrelor.

Înălțimea scaunului: Trebuie să fie ușor de adaptat, în funcție de nevoile fiecărei persoane. Cea mai obișnuită modalitate de a face acest lucru este printr-o pârghie de reglare ajustată pneumatic, care permite lucrătorului să-și pună picioarele pe podea și, de asemenea, să lase picioarele să facă un unghi de 90 de grade cu coapsele. De asemenea, înălțimea scaunului ar trebui să permită brațelor să fie perfect aliniate cu masa, formând un alt unghi drept care favorizează ergonomia și evită afecțiunile viitoare.

Lățimea și adâncimea scaunului: Trebuie să fie destul de larg și destul de adânc pentru ca oricine să stea. În mod normal, standardul se află între 43 și 50 cm lățime, în timp ce în profunzime trebuie să fie suficient de adânc pentru ca lucrătorul să poată sta cu spatele pe spătar, lăsând aproximativ 5 -10 cm între partea posterioară a genunchiului și șezutul scaunului.

Suport lombar: Acesta este cea mai importantă parte a ergonomiei unui scaun. Forma acestuia trebuie să se adapteze exact la curba zonei lombare, pentru a evita orice tip de supraîncărcare și afecțiune în acea regiune. Un scaun ergonomic trebuie să aibă un regulator lombar încorporat, atât în înălțime cât și în profunzime, astfel încât fiecare utilizator să poată obține ajustarea cea mai potrivită pentru curba zonei inferioare a spatelui.

Spătarul: Spatele unui scaun de birou ar trebui să aibă o lățime de 30-48 cm, pentru o poziție confortabilă și un sprijin complet al spatelui lucrătorului. Pe de altă parte, dacă spătarul este separat de scaun, acesta trebuie reglat atât în înălțime cât și în unghi pentru a susține curba naturală a coloanei vertebrale. Dacă, pe de altă parte, este atașat, spătarul trebuie să fie reglabil înainte și înapoi, cu un mecanism de blocare care face ca postura să fie cât mai confortabilă pentru cel ce stă pe scaun.

Materialul scaunului: Suprafața pe care lucrătorul trebuie să se așeze trebuie să aibă suficientă umplutură pentru a asigura soliditate și confort în părți egale. Și nu doar asta. Este, de asemenea, indicat să alegeți o suprafață de material respirabilă și nu una dură.

Cotiere: Cotierele unui scaun de birou reprezintă o altă parte fundamentală pentru a adopta o poziție ergonomică. Acestea ar trebui să fie ajustabile și să permită membrelor superioare ale lucrătorului să se odihnească confortabil și să permită umerilor să se relaxeze. Coatele este indicat să rămână pe cotiere, pe măsură ce scrieți, și să formeze un unghi de 90 de grade care să beneficieze de ergonomie și să evite disconfortul.

Dacă vă gândiți să vă reînnoiți mobilierul de birou cu niște scaune ergonomice și comode, puteți vizita magazinul online exquisitemob.ro. Aici veți găsi mereu diverse modele de scaune ergonomice. Scaunele ergonomice pe care le găsiți în acest magazin sunt solide și foarte confortabile, realizate din materiale de bune calitate la un preț foarte accesibil. În plus, dacă vă doriți un scaun ergonomic ieftin, aici îl veți găsi cu siguranță.

Scaune recomandate