Menu

Cum alegi cele mai bune scaune de bucatarie



Cum alegi cele mai bune scaune de bucatarie astfel incat sa beneficiezi de calitate la preturi rezonabile? Urmareste informatiile din acest ghid de cumparaturi si vei afla calitatile pe care trebuie sa le aiba scaunele de bucatarie pentru a fi utile, durabile si de calitate.

Scaunele si masa de bucatarie sunt piese de mobililer utile in orice casa. Acestea nu numai ca trebui sa fie frumoase, potrivite decorului, dimensionate bucatariei in care sunt plasate, dar mai trebuie sa fie si rezistente si utile.

Cum alegi cele mai bune scaune de bucatarie?

Indiferent ca te decizi sa achizitionezi scaunele de bucatarie odata cu masa de bucatarie sau ca te decizi sa le schimbi pe cele vechi cu unele noi, trebuie sa stii ce caracteristici trebuie sa aiba scaunele de bucatarie astfel incat sa fie utile, rezistente si potrivite mesei si bucatariei tale.

Dimensiunile scaunelor de bucatarie

Dimensiunea scaunelor este foarte importanta si trebuie aleasa in functie de fiecare tip de scaun. Pentru fiecare tip de scaun (scaun de bar, scaun de terasa, scaun pentru living, scaun de birou) sunt recomandate niste dimensiuni, astfel incat utilizatorul sa beneficieze de maxim de confort.

Dimeniunea scaunelor este direct legata de utilitatea lor, modul si durata utilizarii. De exemplu, daca pentru scaunele de bar este mai importanta inaltimea iar la scaunele pentru living spatarul este un factor important, pentru scaunele de bucatarie este mai importanta dimensiunea sezutului.

In functie de dimensiunea bucatariei, tale alege o masa de bucatarie potrivita, care sa nu ocupe mult spatiu, dupa care achizitioneaza scaune de bucatarie potrivite mesei si bucatariei. Dimensiunea care primeaza atunci cand alegi scaunele de bucatarie este latimea sezutului, dupa care inaltimea spatarului si inaltimea de la sol.

Dimensiunea sezutului

In general este indicat sa alegi scaune de bucatarie cu o latime a sezutului mai mare, astfel incat sa ai un confort mai ridicat. Pentru scaunele de bucatarie este recomandat un sezut cu o latime cuprinsa intre 39 cm si 48 cm. Cu cat este mai mare latimea sezutului cu atat creste si confortul.

piele

Sfat! Atunci cand alegi dimensiunea scaunului (latimea), ai in vedere si dimensiunea mesei, numarul de scaune pe care vrei sa le asezi la masa si faptul ca pentru fiecare scaun trebuie sa aloci un spatiu de cel putin 60 cm. Daca vrei sa asezi doua scaune pe aceeasi parte, calculeaza latimile celor doua scaune si vezi daca intra amandoua sub masa.

Inaltimea spatarului

Spre deosebire de scaunele pentru living, scaunele de bucatarie nu au nevoie de un spatar foarte inalt. Un spatar inalt “micsoreaza” bucataria, prin urmare alege scaune cu spatare inalte numai daca ai o bucatarie mare si stilul adoptat iti permite acest lucru.

Inaltimea spatarului la scaunele de bucatarie variaza intre 25 cm si 50 cm si trebuie aleasa astfel incat sa potriveasca nevoilor si gusturilor tale.

Inaltimea sezutului fata de sol

Atunci cand alegi inaltimea scaunului (sezutului) fata de sol trebuie sa ai in vedere doua considerente: inaltimea mesei de bucatarie si inaltimea persoanelor care utilizeaza cel mai des scaunele.

Inaltimea scaunelor fata de sol se incadreaza intre 45 cm si 50 cm si trebuie aleasa de fiecare utilizator in functie de nevoi. De exemplu, daca membrii familiei sunt de inaltime medie, este indicat sa alegi scaune de bucatarie cu o inaltime fata de sol normala, de 45 cm, insa, daca inaltimea acestora depaseste media, alege scaune de bucatarie cu o inaltime fata de sol mai mare (50 cm), astfel incat sa asigure un confort celor care le utilizeaza.

Materialele folosite la fabricarea scaunelor

Cadrul scaunului de bucatarie

Cadrul scaunul de bucatarie este foarte important pentru ca ii ofera acestuia stabilitatea si rezistenta de care are nevoie. Scaunele de bucatarie de calitate sunt fabricate din materiale rezistente, astfel incat sa reziste fara probleme la utilizari multiple.

scaune

Cadrul din lemn este o alege buna pentru ca are o rezistenta foarte buna, un aspect placut si se poate plia cu usurinta pe mai multe stiluri (elegant, modern, minimalist etc). Daca alegi un scaun de bucatarie cu cadrul din lemn trebuie sa te asiguri ca acesta este dintr-un lemn rezistent, de esenta tare si nu din alte materiale inlocuitoare (PAL etc).

Cadrul din fier este o alta alegere sigura pe care o poti face. Acesta nu numai ca are un aspect placut si poate fi combinat cu diverse materiale (tapiterie), dar are si o rezistenta recunoscuta.

Ca si la scaunele de bucatarie cu cadrul din lemn, si la cele cu cadrul de metal trebuie sa te asiguri ca metalul (otelul) folosit este de buna calitate pentru a oferi stabilitate si rezistenta.

Cadrul din policarbonat poate fi o alegere potrivita pentru persoanele care au o bucatarie amenajata intr-un stil putin mai aparte (minimalist, cromat, etc). In general este bine sa evitati scaunele de bucatarie din plastic sau alte materiale asemanatoare pentru ca nu ofera un confort prea ridicat si nici o stabilitate si rezistenta buna.

Tapiteria scaunului de bucatarie

Nu este obligatoriu sa alegi un scaun cu pernute la sezut sau imbracat in tapiterie din diverse materiale. Poti foarte bine alege niste scaune de bucatarie simple, din lemn masiv, care sa mearga foarte bine cu stilul bucatariei tale.

Insa, daca te decizi totusi sa alegi scaune de bucatarie tapitate, trebuie sa te decizi asupra modelului (tapiterie numai pe sezut sau si pe spatar etc) si asupra materialului utilizat.

Cele mai utilizate materiale pentru a tapita scaunele de bucatarie sunt pielea (naturala sau ecologica) si materiale textile (stofa, in, catifea etc). Insa, daca alegi un model cu tapiterie, recomandarea noastra este ca pentru scaunele de bucatarie sa alegi materiale textile si nu pielea (ecologica sau naturala). Pielea este mai potrivita pentru scaunele de birou si scaunele pentru living pentru ca ofera un aspect mai sobru si rece.

Alege scaune de bucatarie cu tapiterie textila care sa fie tratata in prealabil, astfel incat sa reziste mai bine la murdarie si sa o poti curata mai usor. Este adevarat, spre deosebire de piele, materialul textil se curata putin mai greu, insa este si mai potrivit pentru acest gen de scaune.

Forma scaunelor de bucatarie

In functie de stilul bucatariei si de dimensiunile mesei de bucatarie vei alege si forma scaunelor de bucatarie. Insa, spre deosebire de scaunele pentru living, care au o forma mai deosebita si materiale mai elegante, scaunele de bucatarie sunt mai simple, “traditionale” si cu mai putine elemente decorative.

Cele mai intalnite scaune de bucatarie sunt cele cu spatar normal, simplu si cu sezutul patrat sau usor dreptunghiular, insa sunt persoane care au bucatarii in diverse stiluri (modern, minimalist sau rustic) si care aleg scaune de bucatarie cu forme deosebite: scaune de bucatarie cu picioare tip trepied, scaune de bucatarie cu sezut in forma de scoica, scaune de bucatarie tip bancuta, scaune de bucatarie ovale etc.

In concluzie, alege forma scaunelor de bucatarie astfel incat sa fie in armonie cu estetica bucatarie si stilul in care este amenajata aceasta. De asemenea, nu alege scaune intr-o forma care nu iti ofera confort. Estetica este importanta, dar confortul si calitatea trebuie sa primeze.

Pretul scaunelor de bucatarie

Fiecare isi stabileste bugetul pe care este dispus sa il cheltuie pentru achizitionarea unor scaune de bucatarie. Insa, atunci cand calculezi bugetul trebuie sa ai in vedere faptul ca trebuie sa achizitionezi scaune de bucatarie de calitate, din materiale rezistente, astfel incat sa reziste bine in timp si la utilizari multiple.

Nu achizitiona scaune foarte ieftine pentru ca sunt sanse foarte mari sa fie fabricate din materiale proaste si astfel se vor strica foarte repede dupa achizitie si vei fi nevoit sa faci o noua investitie pentru a le inlocui.

Scaune recomandate